What we do Features Showcase Pricing Jukebox TV Blog

HLS Streaming ontrafeld: Apple's baanbrekende bijdrage aan HTTP Live Streaming, gezien door een insider vanaf het begin

Video-streaming is een integraal onderdeel geworden van contentlevering. Met de opkomst van nieuwe technologieën en de behoefte aan verbeterde streamingprotocollen, is HTTP Live Streaming (HLS, soms onjuist aangeduid als "HLS Streaming") naar voren gekomen als de dominante kracht in de industrie. In dit artikel gaan we dieper in op de evolutie van video streaming protocollen, met focus op het belang van HLS streaming en de voordelen ervan boven andere protocollen.

De Geboorte van HLS Streaming bij Apple


Het HLS streaming protocol is ontstaan uit de innovatieve inspanningen van Apple, aangevoerd door het team onder leiding van Roger Pantos. Het werd voor het eerst geïntroduceerd aan de wereld met de release van iPhoneOS 3, perfect synchroon met de lancering van de iPhone 3. Dit protocol was een doorbraak in de industrie, het adresseren van de uitdagingen van content streaming op vroege smartphones.

Wat is HLS Streaming, HTTP Live streaming door Apple?


Auteurservaring met HLS Implementaties


Tijdens de initiële release van HLS had de auteur van dit artikel het voorrecht betrokken te zijn bij verschillende baanbrekende implementaties. Opmerkelijk is dat de auteur deelnam aan de HLS streaming implementaties voor toonaangevende omroepen en telecomaanbieders zoals BSkyB, Canal+, en Orange. Deze implementaties markeerden de pioniersstappen in het adopteren van HLS streaming technologie, waardoor kijkers een naadloze streaming ervaring op hun apparaten kregen. In het latere deel van 2012 begon de auteur aan de reis van het ontwikkelen van de baanbrekende VOD2Live oplossing. Voortbouwend op deze prestatie, introduceerde hij in 2015 het baanbrekende concept van kijker-gepersonaliseerde TV-kanalen die de HLS-standaard gebruiken. Deze kanalen, nu algemeen erkend als FAST-kanalen, hebben de manier waarop kijkers omgaan met content revolutionair veranderd en bieden een gepersonaliseerde en dynamische TV-ervaring.

Belangrijkste Voordelen van HLS Streaming


HLS streaming biedt verschillende voordelen die het de standaard keuze hebben gemaakt voor contentlevering:

Brede Compatibiliteit: HLS maakt gebruik van open-source webservers zoals Apache, lighttpd en Nginx, waardoor het compatibel is met een breed scala aan platforms, besturingssystemen en apparaten. Deze veelzijdigheid garandeert een brede toegankelijkheid voor kijkers.

Adaptieve Bitrate Streaming: HLS ondersteunt adaptieve bitrate streaming, waarbij de videokwaliteit dynamisch wordt aangepast op basis van de internetsnelheid van de kijker en de apparaatmogelijkheden. Deze adaptieve functie zorgt voor soepele weergave en optimale kijkervaring, ongeacht de netwerkomstandigheden.

Schaalbaarheid en Wereldwijde Distributie: Door gewone webservers en content delivery networks (CDNs) te gebruiken, maakt HLS schaalbare levering van live streams en videocontent aan wereldwijde publieken mogelijk. CDNs verdelen de werklast over een netwerk van servers, wat zorgt voor soepele en betrouwbare contentlevering.

Beveiliging en DRM-ondersteuning: HLS biedt robuuste ondersteuning voor digital rights management (DRM) technologieën, waardoor contentmakers de nodige tools hebben om hun intellectuele eigendom te beschermen en ongeoorloofde distributie en piraterij te voorkomen.

Vergelijken van HLS Streaming met Andere Protocollen


Hoewel HLS de de facto standaard is geworden voor videostreaming, is het essentieel te begrijpen hoe het zich verhoudt tot andere protocollen:

MSS (Microsoft Smooth Streaming): MSS, voornamelijk gebruikt in combinatie met IIS-servers en Microsoft Silverlight, had zijn niche in Microsoft-gecentreerde omgevingen. Echter, HLS overtrof MSS in termen van bredere compatibiliteit, ondersteuning en adoptie.

RTMP (Real-Time Messaging Protocol): RTMP, vaak geassocieerd met Flash videostreaming, had zijn hoogtepunt in het verleden. Echter, met de achteruitgang van Flash en de opkomst van HLS, is het gebruik van RTMP aanzienlijk afgenomen, waardoor HLS de voorkeurskeuze is geworden voor videostreaming.

MPEG-DASH (Dynamic Adaptive Streaming over HTTP): MPEG-DASH is een nieuwer streaming protocol dat streeft naar het worden van een standaard. Hoewel het overeenkomsten heeft met HLS, kan HLS momenteel bogen op een bredere adoptie, ondersteuning en compatibiliteit.

HLS Ingest: Een Cruciale Stap in de Contentleveringsworkflow


Naast de wijdverbreide adoptie voor video playback, speelt HLS ook een cruciale rol in de contentleveringsworkflow via het proces van HLS ingest. HLS ingest houdt in het voorbereiden en leveren van videocontent in het HLS-formaat voor distributie over verschillende streamingplatforms en content delivery networks (CDNs).

Een opmerkelijke vereiste voor HLS ingest is het Akamai MSL4 protocol, waarbij HLS nu verplicht is. Akamai, een toonaangevende CDN-provider, heeft HLS ingest gemaakt tot een essentieel onderdeel van zijn contentleveringsinfrastructuur. Dit betekent dat contentmakers en omroepen die gebruik willen maken van Akamai's MSL4 CDN ervoor moeten zorgen dat hun content wordt voorbereid en geleverd in het HLS-formaat.

Het is echter de moeite waard op te merken dat de ondersteuning voor HLS ingest nog niet universeel is onder alle online video platforms en coderingssoftware. Hoewel HLS de de facto standaard is geworden voor videostreaming, biedt slechts een beperkt aantal platforms en coderingssoftware ingebouwde ondersteuning voor HLS ingest. Contentmakers en omroepen moeten zorgvuldig hun online video platform en coderingssoftware kiezen, en zorgen dat ze er een kiezen die HLS ingest ondersteunt om naadloos te integreren in hun contentleveringsworkflow.

Door gebruik te maken van de kracht van HLS ingest, kunnen contentmakers zorgen voor compatibiliteit met Akamai's MSL4 en andere op HLS gebaseerde contentleveringssystemen. Hierdoor kunnen ze een breder publiek bereiken en efficiënt videocontent van hoge kwaliteit leveren. Naarmate HLS zijn positie als industriestandaard blijft verstevigen, wordt verwacht dat meer online video platforms en coderingssoftware HLS ingest capaciteiten zullen opnemen, waardoor de opties voor contentmakers verder worden uitgebreid en het contentleveringsproces wordt gestroomlijnd.

De Toekomst van HLS Streaming


HLS streaming blijft het videostreaminglandschap domineren. Naarmate de technologie vordert, kunnen we verdere verbeteringen verwachten in videolevering, verminderde latentie, verbeterde beveiliging en ondersteuning voor nieuwere codecs zoals H.265/HEVC. De open aard van HLS maakt aanpassingen en verbeteringen mogelijk om te voldoen aan de evoluerende behoeften van de industrie. In een recente ontwikkeling heeft het iReplay.tv team, bekend om hun pioniersgeest, ondersteuning voor audio lossless codecs in hun repertoire opgenomen. Deze toevoeging weerspiegelt hun toewijding aan het blijven aan de voorhoede van technologische vooruitgang en het verbeteren van de aanbiedingen beschikbaar voor hun gebruikers.

HLS streaming heeft de manier waarop videocontent wordt geleverd via het internet gerevolutioneerd. Met zijn brede compatibiliteit, adaptieve bitrate streaming, schaalbaarheid en robuuste beveiligingsfuncties, is HLS het go-to protocol geworden voor omroepen, contentmakers en bedrijven wereldwijd. Door HLS te omarmen en up-to-date te blijven met evoluerende technologieën, kunnen contentmakers zorgen voor de best mogelijke kijkervaring voor hun publiek. Naarmate de streamingindustrie blijft evolueren, blijft HLS op de voorgrond staan, en biedt een betrouwbare en efficiënte oplossing voor het leveren van videocontent van hoge kwaliteit.

Benut HLS-streaming tot zijn volle potentie: hoogwaardige levering en betrouwbare invoer voor naadloze weergave.iReplay.TV Free trial
No subscription
No credit card required
Article written (translated from English) by
Sylvain Corvaisier (LinkedIn)Corvaisier Sylvain Independent Streaming Engineer
Last modified: September 11th, 2023

Blog articles

Share this article

Get your own TV channel on iOS, Android, Roku, Fire TV and Connected TV like this one easily

Unlimited, automated, 24/7 TV Channels from your content at $0.001 per minute

Cars and Roads - Brands (https://ireplay.tv/carsandroads/brands.m3u8)

© iReplay.TV

Powered by Vod2Live.tv
Trusted by

trusted by Arte for low-latency live streaming
trusted by DJing for VOD2Live, very high quality live streaming, Jukebox TV, private podcasts, paygate, iOS, iPadOS apps
trusted by CNRS for 'Antarctica to World' Live Streaming
trusted by Velocix for consulting and ops services
trusted by Thomson Video Networks/Harmonic for OTT/cloud training


A portion of iReplay.TV's revenues, specifically 1%, is being allocated towards funding research and providing assistance for children's cancer treatment at Gustave Roussy Institute
Learn more about Gustave Roussy cancer Institute