What we do Features Showcase Pricing Jukebox TV Blog

Wat is de betekenis van de waarden '0' en 'auto' voor keyframe-interval (GOP-grootte) in OBS, en waarom zou je ze moeten vermijden?

In de dynamische wereld van contentcreatie is OBS Studio naar voren gekomen als een krachtpatser, die makers voorziet van een breed scala aan tools voor het streamen en opnemen van video's. Temidden van de talrijke beschikbare instellingen valt het "keyframe-interval" op als een cruciaal element dat aanzienlijk invloed heeft op de kwaliteit en efficiëntie van je streamingervaring. In deze uitgebreide gids ontrafelen we de complexiteit van de "0 auto" keyframe-intervalinstelling in OBS. We verkennen de nuances, werpen licht op de relatie met streaming platform transcodering en onthullen waarom het niet altijd de beste keuze is voor onberispelijke streamingkwaliteit.

Wat is de betekenis van de waarden '0' en 'auto' in OBS en waarom moet je ze vermijden?

Begrip van Keyframe Intervals


Voordat we dieper op de zaak ingaan, laten we een solide basis leggen door keyframe-intervallen te begrijpen. In de wereld van videocompressie dient een keyframe (of I-frame) als een essentieel referentiepunt. Het is een compleet beeld dat helpt bij het decoderen en weergeven van opeenvolgende frames. Het interval waarin deze keyframes worden ingevoegd in de videostream tijdens codering kan een diepgaande invloed hebben op zoek-efficiëntie, afspelen en compressie.

Decoderen van het "0 Auto" Keyframe Interval in OBS


Om de implicaties van de "0 auto" keyframe-intervalinstelling te begrijpen, laten we de onderliggende codefragment in OBS Studio ontleden:
Wat is de betekenis van de waarden '0' en 'auto' in OBS en waarom moet je ze vermijden?
Uittreksel uit de open source code van OBS Studio

Hier is de essentie:

De code haalt de "keyint_sec" instelling op uit de configuratie van OBS Studio, die het gewenste interval tussen keyframes in seconden vertegenwoordigt.

De variabele "gop_size" wordt berekend op basis van het opgehaalde keyframe-interval. Als een niet-nul interval is opgegeven, berekent het programma de Group of Pictures (GOP) grootte met behulp van het gegeven interval en de beeldsnelheid van de video. In het geval van een keyframe-interval ingesteld op 0 (d.w.z. "0 auto"), wordt de standaardwaarde van de GOP ingesteld op 250 frames.

De Illusie van "0 Auto" Onthullen


Hoewel het "0 auto" keyframe-interval lijkt op een gestroomlijnde optie voor het stroomlijnen van je streamingervaring, verdienen de ware implicaties diepgaand onderzoek. Dit standaard "auto" gedrag sluit mogelijk niet naadloos aan bij echte optimalisatie, met name als het gaat om streaming-efficiëntie en videokwaliteitsverbetering. Het is vermeldenswaard dat toen ontwikkelaars in eerste instantie het standaard keyframe-interval instelden op 250 frames, ze waarschijnlijk offline opname in gedachten hadden, mogelijk afgestemd op een standaard 25 fps PAL videoformaat. Echter, toegepast op realtime streaming scenarios, met name met variërende framesnelheden en transcoderingsprocessen, kan deze standaard onbedoeld complexiteiten en compromissen introduceren.

De Samenhang met Streaming Platform Transcodering


Hier wordt het plot verdikt. Streamingplatforms transcoderen vaak binnenkomende videostreams naar verschillende kwaliteitsprofielen en resoluties, afgestemd op diverse apparaten en netwerkomstandigheden. Het keyframe-interval van je OBS-output speelt een cruciale rol in dit transcoderingsproces.
Niet-overeenkomende Keyframe Intervals: De "0 auto" keyframe-intervalinstelling schrijft standaard een 250-frame interval voor. Streamingplatforms hebben echter de neiging om zich te houden aan vaste, gehele seconden keyframe-intervallen voor optimale transcoderingsefficiëntie.

Kwaliteitsafname: Wanneer de keyframe-intervallen van je OBS-output niet overeenkomen met die ingesteld door het streamingplatform tijdens transcodering, kan dit leiden tot kwaliteitsverlies. Transcodering kan extra keyframes of aanpassingen vereisen om te voldoen aan de eisen van het platform, wat de visuele kwaliteit mogelijk in gevaar brengt.

Bandbreedte en Latentie Implicaties: De niet-overeenkomende keyframe-intervallen kunnen invloed hebben op het bandbreedteverbruik, met het transcoderingsproces dat meer bits nodig heeft om extra keyframes te accommoderen. Bovendien kan deze mismatch latentie introduceren in de getranscodeerde output, wat de afspeelervaring voor kijkers beïnvloedt.

Kiezen van Keyframe Intervallen met Wijsheid


De "0 auto" keyframe-intervalinstelling, hoewel ogenschijnlijk handig, vereist doordachte overweging. Om je streamingervaring te optimaliseren en superieure videokwaliteit te handhaven, is het raadzaam om handmatig keyframe-intervallen in te stellen die harmoniëren met de transcoderingsprocessen van je gekozen streamingplatforms. Door dit te doen, faciliteer je een soepelere transcoderingsreis, beperk je onnodige aanpassingen en bied je uiteindelijk een premium kijkervaring aan je publiek.

Echte Keyframe Intervallen met 0 Auto in OBS


Video Frame Rate (fps)Keyframe Interval (seconden)
23.97610.42
2410.42
2510.00
29.978.34
308.33
505.00
59.944.17
604.17
1202.08

Conclusie


Terwijl je je een weg baant door het labyrint van keyframe-intervallen in OBS Studio, onthoud dat streamingkwaliteit afhangt van strategische besluitvorming. Het "0 auto" keyframe-interval kan aantrekkelijk lijken, maar de compatibiliteit met streaming platform transcodering is van het grootste belang. Door handmatige configuratie en synchronisatie met transcoderingsvereisten te omarmen, leg je de basis voor een streaming meesterwerk dat efficiëntie, naadloze weergave en ongecompromitteerde videokwaliteit combineert.

Schakel een videospecialist in om aan uw professionele streamingvereisten te voldoen en uitzonderlijke videokwaliteit te garandereniReplay.TV Free trial
No subscription
No credit card required
Article written (translated from English) by
Sylvain Corvaisier (LinkedIn)Corvaisier Sylvain Independent Streaming Engineer
Last modified: September 11th, 2023

Blog articles

Share this article

Get your own TV channel on iOS, Android, Roku, Fire TV and Connected TV like this one easily

Unlimited, automated, 24/7 TV Channels from your content at $0.001 per minute

Cars and Roads - Brands (https://ireplay.tv/carsandroads/brands.m3u8)

© iReplay.TV

Powered by Vod2Live.tv
Trusted by

trusted by Arte for low-latency live streaming
trusted by DJing for VOD2Live, very high quality live streaming, Jukebox TV, private podcasts, paygate, iOS, iPadOS apps
trusted by CNRS for 'Antarctica to World' Live Streaming
trusted by Velocix for consulting and ops services
trusted by Thomson Video Networks/Harmonic for OTT/cloud training


A portion of iReplay.TV's revenues, specifically 1%, is being allocated towards funding research and providing assistance for children's cancer treatment at Gustave Roussy Institute
Learn more about Gustave Roussy cancer Institute