What we do Features Showcase Pricing Jukebox TV Blog

Expertengids voor het correct configureren van OBS Studio in 2023

De aanbevolen transcoderingsinstellingen voor OBS Studio variëren afhankelijk van factoren zoals het balanceren van kwaliteit en latentie, evenals of het gebruikte apparaat een GPU heeft (grafische kaart met een speciale H264-encoder). Houd er rekening mee dat sommige online videoproviders strengere beperkingen hebben als ze goedkope, verouderde of verkeerd geconfigureerde streaming servers gebruiken.

Wat is OBS Studio?


OBS Studio (Open Broadcaster Software Studio) is gratis en opensourcesoftware voor het opnemen van video's en live streamen. Het kan worden gebruikt om video op te nemen en te streamen vanuit verschillende bronnen, waaronder webcams, het bureaublad, games en meer. OBS Studio stelt gebruikers in staat om instellingen aan te passen, zoals resolutie, bitrate en audio niveaus, om de video kwaliteit en stream stabiliteit te optimaliseren. Het wordt veel gebruikt door gamers, content creators en online docenten voor live streaming op platforms zoals YouTube, Twitch en Facebook Live.
Als latentie (aanbevelingen voor latentie bij live streaming) geen zorg voor jou is, vereist het behalen van de hoogste videokwaliteit het gebruik van geavanceerde instellingen en configuraties.
Om de beste videokwaliteit te bereiken, is het essentieel om een CPU-encoder te gebruiken, terwijl een GPU vereist is als je van plan bent je streaming-pc voor andere taken te gebruiken terwijl je live streamt met OBS Studio.

Voor 1080p H264-streaming wordt aanbevolen om 6-8 Mbps te gebruiken als je internetverbinding en de servers van je videoprovider dit aankunnen. De servers zouden dit moeten aankunnen. CBR (Constant BitRate) is compatibel met alle streaming servers en wordt daarom beschouwd als de meest betrouwbare optie voor het regelen van de bitsnelheid bij het gebruik van de x264-encoder met een bekabelde verbinding.

Een keyframe-interval van 6 seconden wordt aanbevolen (aanbeveling voor keyframe-interval) om videokwaliteit van uitzendniveau te bereiken.

Aanbevolen transcoderingsinstellingen in de geavanceerde modus van OBS


Om de CPU-prestaties te optimaliseren, wordt aanbevolen om de gebruikssnelheid op "slow" te zetten. Hierdoor krijgt de CPU meer ruimte om videoframes te verwerken en samen te stellen, en om middelen toe te wijzen waar ze het meest nodig zijn.

De High-profile optie voor H264-encodering in OBS is het meest geavanceerde complexiteitsniveau dat beschikbaar is in de software en biedt toegang tot de nieuwste ontwikkelingen in de H264-standaard.

Veel streamingdiensten sturen de inkomende stream direct door, wat betekent dat de codec-instellingen die je naar de online videoprovider stuurt, zullen worden weergegeven op de hoogste bitsnelheid van de transcoderingstrap. Daarom moet niveau 4.2 worden gekozen, omdat dit het hoogste niveau is dat wordt ondersteund door veel HDMI-stick streaming-apparaten, zoals sommige revisies van Amazon Fire TV of Google Chromecast.

Optimalisatie voor maximale prestaties op de OBS Studio-computer


Als je merkt dat je CPU-gebruik consistent boven de 75% ligt tijdens het gebruik van OBS Studio, wordt het aanbevolen om over te schakelen naar een GPU/hardware-encoder. Deze zijn meestal gelabeld met de naam van de GPU-fabrikant of -leverancier. Specifieke instellingen voor elke GPU kunnen worden geopend binnen OBS. Houd er echter rekening mee dat sommige opties die beschikbaar zijn voor CPU-encodering mogelijk niet beschikbaar zijn voor GPU-encodering (bijvoorbeeld de "speed" voorinstelling). Als het beschikbaar is, stel dan het H264-niveau in op 4.2 en overweeg het inschakelen van B-frames als latentie geen probleem is. Als zowel je GPU als je online videoprovider dit ondersteunen, kun je ook gebruik maken van HEVC/H265 in plaats van H.264 om bandbreedte te besparen.

Aanbevolen GPU-instellingen in de geavanceerde modus van OBS

Optimalisatie voor minimale latentie


Om vertragingen te minimaliseren, wordt aanbevolen om het tegenovergestelde te doen van de richtlijnen voor hoge videokwaliteit. Dit omvat het instellen van een keyframe-interval van 1 seconde, het selecteren van de "ultrafast" optie voor CPU-gebruik, het gebruik van het baseline H264-profiel en het uitschakelen van b-frames. Daarnaast, als je online videoprovider het ondersteunt, gebruik SRT-output in plaats van RTMP.

Aanbevolen instellingen voor lage latentie in de geavanceerde modus van OBS

Overwegingen met betrekking tot framesnelheid


Bij uitzendingen is het het beste om de oorspronkelijke framesnelheid van de bronvideo te behouden om eventuele video- of transcoderingsartefacten te voorkomen. OBS Studio heeft echter geen functie om de oorspronkelijke framesnelheid te detecteren of te behouden. Als je videomateriaal gebruikt, kan de framesnelheid 23,976 fps, 29,97 fps of 59,94 fps zijn als de apparatuur is ingesteld voor NTSC-gebieden, of 25 fps of 50 fps als de apparatuur is ingesteld voor PAL-gebieden (tegenwoordig is er geen reden meer om PAL te gebruiken behalve voor uitzendingen op televisie). Om de framesnelheid in OBS aan te passen, controleer je de instellingen op je camera's of camcorders of bekijk je deze in de software van de capture card. Als je invoer afkomstig is van een computerscherm, kun je de framesnelheid instellen op 60 fps, wat tegenwoordig de standaard is voor streaming.

OBS Advanced Mode Output Recommended Video Settings

Overwegingen bij beperkte uploadbandbreedte


Als je uploadsnelheid lager is dan 10 Mbps, kan het voordelig zijn om zowel de bitrate als de resolutie van je video te verlagen.

Hoewel resolutie een belangrijke factor is bij het bepalen van de videokwaliteit, is het niet de enige factor. Bits per pixel (BPP) is ook een belangrijke factor bij het bepalen van de videokwaliteit. BPP is een maat voor de hoeveelheid gegevens die wordt gebruikt om elk pixel in een video weer te geven. Een hoge BPP betekent dat er meer gegevens worden gebruikt om elke pixel weer te geven en de videokwaliteit hoger is.

Når du sammenligner to videoer med samme oppløsning, vil den med høyere BPP generelt sett ha bedre kvalitet. For eksempel, to videoer med samme oppløsning, hvorav den ene har en BPP på 0,1 og den andre har en BPP på 0,2, vil sistnevnte anses å ha bedre kvalitet.

Avhengig av bruksområdet for videoen kan det også være behov for en høyere BPP for å beholde kvaliteten på visse detaljer, som tekst eller fine linjer, i videoen. Videre kan en video med høy BPP, men lav oppløsning, se bedre ut enn en video med lav BPP, men høy oppløsning.

For å beregne bits per pixel (BPP) i videokonvertering, trenger du å kjenne videobitratet og oppløsningen til videoen.

Formelen for å beregne BPP er:

BPP = Bitrate / (Oppløsning.bredde x Oppløsning.høyde x Bildehastighet)

Hvor:

Bitrate er antallet biter per sekund som brukes til å kode videoen
Oppløsning.bredde er bredden på videoen i piksler
Oppløsning.høyde er høyden på videoen i piksler
Bildehastighet er antallet bilder per sekund i videoen

La oss se et eksempel:

Jeg har en begrenset opplastingshastighet på 5 Mbps. Hva er Bitrate Per Pixel for en 4 Mbps 1920x1080 video med 30 bilder per sekund sammenlignet med en 4 Mbps 1280x720 video med 30 bilder per sekund?

Bitrate per pixel for en 1920x1080 video med 4 Mbps og 30 bilder per sekund er omtrent 0,00208 bpp (biter per piksel). Bitrate per pixel for en 1280x720 video med 4 Mbps og 30 bilder per sekund er omtrent 0,003125 bpp. Så bitrate per pixel for 1920x1080 videoen er lavere enn bitrate per pixel for 1280x720 videoen.

Det anbefales å bruke 1280x720 oppløsning for 4 Mbps da BPP vil være 50% høyere

Hensyn til lyd


Når du transkoder lyd, vil det alltid bruke datamaskinens CPU, inkludert når du multiplexer til RTMP eller SRT, noe som kan påvirke CPU-bruken i OBS. Selv om lydtranskoding vanligvis ikke krever mye av CPU-en, anbefales det å bruke en høyere bitrate for å unngå eventuelle lydartefakter som kan være merkbare for seerne. Imidlertid, hvis opplastingshastigheten på internettet ditt er begrenset, kan du måtte redusere bitrate for å unngå å overbelaste nettverket ditt.

OBS Advanced Mode Output Anbefalte lydinnstillinger

Hensyn ved strømming og opptak samtidig


Hvis du ønsker å ha en opptakskopi av direktesendingen tilgjengelig etter arrangementet, anbefales det å både ta opp lokalt og bruke høykvalitets transkoderinnstillinger. Dette vil sikre at videoen og lyden transkodes bare én gang og utgis to ganger (fil og strøm), og det vil minimere påvirkningen på CPU-bruken din.

OBS Advanced Mode Output Anbefalte innstillinger for opptak

Hensyn ved ustabile tilkoblinger


"YouTube HLS" er et anbefalt alternativ for strømmingsutgang for ustabile tilkoblinger, da det er en HTTP-basert standard som er mer motstandsdyktig mot nettverksvariasjoner.

Dette fungerer ikke bare på YouTube, men også på andre nettvideoleverandører som tillater "Pull Source" strømming (for eksempel iReplay.TV). Dette betyr at det er mulig å ha en privat direktesending på YouTube som kan bli tilgjengelig og strømmet offentlig eller privat til publikummet ditt via din nettvideoleverandør.

I tillegg tilbyr OBS avanserte innstillinger som lar deg bevisst øke forsinkelsen for å bedre håndtere nettverksfluktuasjoner. Du kan justere forsinkelsen etter eget ønske, ideelt sett i multipler av nøkkelrammeintervallet (for eksempel 6, 12, 18, 24, 30, osv., med anbefalt nøkkelrammeinterval på 6 sekunder).

OBS Advanced Mode Output Anbefalte innstillinger for bufferforsinkelse

Waarom heb ik dropped frames in OBS Studio?


Er zijn verschillende redenen waarom dropped frames kunnen voorkomen in OBS Studio, controleer ze in deze volgorde:
  1. Verouderde of beschadigde OBS Studio: Als je een verouderde of beschadigde versie van OBS Studio gebruikt, kan dit dropped frames veroorzaken.
  2. Onvoldoende computerbronnen: Als je computer niet voldoende RAM-geheugen of verwerkingskracht heeft om aan de eisen van OBS Studio te voldoen, kan dit leiden tot dropped frames. Schakel over naar GPU als je CPU gebruikt.
  3. Netwerkverbinding: Als je internetverbinding traag of onstabiel is, kan dit leiden tot dropped frames tijdens het streamen of opnemen in OBS Studio. Begin met een lage resolutie (480p), lage bitrate (1 Mbps) en verhoog deze geleidelijk. Overweeg ook HLS-publicatie in plaats van RTMP of SRT.
  4. Oververhitting: Als je computer of GPU oververhit raakt, kan dit dropped frames veroorzaken.
  5. Malware of virus: Soms kunnen malware of virussen dropped frames veroorzaken.
  6. Conflicten met software van derden: Soms kan andere software op je computer conflicteren met OBS Studio en dropped frames veroorzaken.


OBS Advanced Mode Output Recommended Dropped Frames


Wat is een transcoding ladder?


Een transcoding ladder is een reeks verschillende versies van een video, elk met een andere resolutie en bitrate. De verschillende versies worden gemaakt om verschillende netwerksnelheden en apparaatmogelijkheden te accommoderen, zodat kijkers de versie kunnen kiezen die het beste speelt op hun apparaat. Transcoding ladders worden veel gebruikt voor het streamen van videomateriaal via internet. Je online videoprovider is meestal verantwoordelijk voor de transcoding ladder.

Stream naar meerdere bestemmingen met de beste OBS Studio-instellingen voor jouw behoefteniReplay.TV Free trial
No subscription
No credit card required
Article written (translated from English) by
Sylvain Corvaisier (LinkedIn)Corvaisier Sylvain Independent Streaming Engineer
Last modified: July 28th, 2023

Blog articles

Share this article

Get your own TV channel on iOS, Android, Roku, Fire TV and Connected TV like this one easily

Unlimited, automated, 24/7 TV Channels from your content at $0.001 per minute

Cars and Roads - Brands (https://ireplay.tv/carsandroads/brands.m3u8)

© iReplay.TV

Powered by Vod2Live.tv
Trusted by

trusted by Arte for low-latency live streaming
trusted by DJing for VOD2Live, very high quality live streaming, Jukebox TV, private podcasts, paygate, iOS, iPadOS apps
trusted by CNRS for 'Antarctica to World' Live Streaming
trusted by Velocix for consulting and ops services
trusted by Thomson Video Networks/Harmonic for OTT/cloud training


A portion of iReplay.TV's revenues, specifically 1%, is being allocated towards funding research and providing assistance for children's cancer treatment at Gustave Roussy Institute
Learn more about Gustave Roussy cancer Institute