What we do Features Showcase Pricing Jukebox TV Blog

Bitrate vs Resolutie? Wat over Bits per Pixel? Een Duik in Transcoderingsexpertise

tl;dr


Is het veilig om vertrouwen te hebben in een online videoprovider die 2 Mbps voor 1080p streaming met H264 voorstelt, alleen omdat het goed is in het kopen van links om het nummer 1 resultaat op Google te zijn? Het antwoord: Wees voorzichtig en denk twee keer na.

In de wereld van digitale videostreaming staan de concepten bit rate en videoresolutie vaak in de schijnwerpers als het gaat om discussies over videokwaliteit. Echter, transcoderingsexperts vertrouwen op een verborgen juweeltje bekend als "bits per pixel" (bpp) om de perfecte balans te vinden tussen bit rate en resolutie, en zo een optimale kijkervaring te garanderen. In dit artikel verkennen we het belang van bits per pixel in de wereld van transcodering en hoe experts het gebruiken om de streamingkwaliteit te optimaliseren terwijl ze bitrates en resoluties in toom houden.

Begrip van Bit Rate en Videoresolutie


Voordat we ingaan op de nuances van bits per pixel, laten we een fundamenteel begrip van bit rate en videoresolutie vaststellen.

Bit Rate: Bit rate verwijst naar de snelheid waarmee gegevens worden verwerkt of verzonden in een videostream. Het wordt gewoonlijk gemeten in bits per seconde (bps) of kilobits per seconde (kbps). Voor degenen die zich afvragen, "Wat is bit rate?" of "Waarvoor wordt bitrate gebruikt?"—het is in wezen de hoeveelheid gegevens die elke seconde door je scherm stroomt. Een hogere bit rate vertaalt zich meestal naar een betere videokwaliteit, maar vereist ook meer bandbreedte voor naadloze streaming.

Videoresolutie: Videoresolutie geeft het aantal pixels weer dat de breedte en hoogte van een videoframe vormt. Veel voorkomende resoluties zijn 720p, 1080p en 4K. Een hogere resolutie levert scherpere beelden op, maar vereist ook meer gegevens en verwerkingskracht.

Tijdens mijn dienstverband bij Envivio (nu Ericsson Mediakind), een belangrijke MPEG-4 leverancier voor Apple sinds de vroege jaren 2000, had de transcoderingleverancier de eer om door Apple te worden gekozen als een van de twee referentie-encoders (shoutout naar Alex!), hoewel we niet direct betrokken waren bij het ontstaan van HLS. In die tijd was de vraag welke bitrate toe te passen voor specifieke resoluties niet onze belangrijkste zorg. We erkenden dat deze geïsoleerde metriek niet de hoogste kwaliteit kon garanderen. In plaats daarvan ging onze aandacht uit naar een meer holistische meting—'bits per pixel.' Door zowel resolutie als bitrate in overweging te nemen, paste deze aanpak naadloos aan bij het veranderende landschap van adaptieve streaming. Dit perspectief, waarvoor ik sterk pleit, onderstreept de kernprincipes van het bereiken van ongeëvenaarde streaming excellence." - Sylvain Corvaisier

Bits per Pixel: De Ongeziene Katalysator


Bits per pixel (bpp) is een cruciale metriek die transcoderingsexperts gebruiken om de kloof tussen bit rate en videoresolutie te overbruggen. Bpp kwantificeert de hoeveelheid gegevens die wordt toegewezen om een enkele pixel in een videoframe te vertegenwoordigen. Het is het geheime ingrediënt dat het detailniveau van elke pixel bepaalt in relatie tot de algehele videokwaliteit.

Hoe Transcoderingsexperts Bits per Pixel Gebruiken


1. Kwaliteitstoewijzing: Beschouw bits per pixel als een kwaliteitscontroller. Transcoderingsexperts wijzen een specifieke hoeveelheid gegevens toe aan elke pixel op basis van het gewenste kwaliteitsniveau. Een hogere bits per pixel waarde betekent dat er meer gegevens zijn toegewijd aan individuele pixels, wat resulteert in verbeterde beelddetails en helderheid. Lagere waarden leiden tot verminderde gegevenstoewijzing, waardoor de video vloeiender lijkt maar mogelijk fijne details opoffert.

2. Optimale Bit Rate en Resolutie: De magie van bits per pixel komt tot leven wanneer transcoderingsexperts ernaar streven om zowel bit rate als resolutie te optimaliseren. Door een geschikt bits per pixel-doel in te stellen, balanceren deze experts fijn het verband tussen resolutie en bit rate. Deze praktijk voorkomt verspillend datagebruik voor nauwelijks merkbare kwaliteitsverhogingen en zorgt ervoor dat hogere resoluties niet leiden tot onevenredig grotere bestandsgroottes of bandbreedtevereisten.

3. Adaptieve Streaming: Het concept van bits per pixel strekt zich uit tot adaptieve streaming, een techniek die de videokwaliteit aanpast op basis van de beschikbare bandbreedte van de kijker. Door dynamische aanpassingen aan bit rate en resolutie behoudt adaptieve streaming een consistente kijkervaring. Transcoderingsexperts gebruiken bits per pixel om te bepalen hoeveel detail kan worden behouden in lagere-kwaliteit videoversies zonder het algehele kijkgenot in gevaar te brengen.

Bitrate vs Resolution? Wat over Bits per Pixel?


Conclusie


In de ingewikkelde wereld van videotranscodering lijkt het samenspel tussen bit rate, videoresolutie en bits per pixel op een sierlijke dans. Transcoderingsexperts vertrouwen op bits per pixel als een leidende ster, waardoor ze geïnformeerde beslissingen kunnen nemen die resulteren in het perfecte evenwicht tussen bit rate en resolutie. Deze aanpak zorgt ervoor dat kijkers kunnen genieten van hoogwaardige streaming zonder onnodige belasting van netwerkbronnen. Naarmate de technologie vordert, is de prominentie van bits per pixel in video-optimalisatie bestemd om te groeien, en vormt het de toekomst van digitale contentlevering.

Onthoud, of je nu peinst over "Welke bitrate moet ik streamen op?" of op zoek bent naar inzichten in "1080p bitrate", de balans die wordt bereikt door transcoderingsexperts met behulp van bits per pixel is de sleutel tot een ongeëvenaarde streamingervaring.

Compare 11 OTT Streaming platforms


Vergelijk videostreamingplatforms, hun eisen en naleving van Apple's HLS-richtlijnen. Bekijk hoe ze presteren met jouw content voordat je kiest, in plaats van het eerste Google-resultaat blindelings te volgeniReplay.TV Free trial
No subscription
No credit card required
Article written (translated from English) by
Sylvain Corvaisier (LinkedIn)Corvaisier Sylvain Independent Streaming Engineer
Last modified: August 31st, 2023

Blog articles

Share this article

Get your own TV channel on iOS, Android, Roku, Fire TV and Connected TV like this one easily

Unlimited, automated, 24/7 TV Channels from your content at $0.001 per minute

Cars and Roads - Brands (https://ireplay.tv/carsandroads/brands.m3u8)

© iReplay.TV

Powered by Vod2Live.tv
Trusted by

trusted by Arte for low-latency live streaming
trusted by DJing for VOD2Live, very high quality live streaming, Jukebox TV, private podcasts, paygate, iOS, iPadOS apps
trusted by CNRS for 'Antarctica to World' Live Streaming
trusted by Velocix for consulting and ops services
trusted by Thomson Video Networks/Harmonic for OTT/cloud training


A portion of iReplay.TV's revenues, specifically 1%, is being allocated towards funding research and providing assistance for children's cancer treatment at Gustave Roussy Institute
Learn more about Gustave Roussy cancer Institute