What we do Features Showcase Pricing Jukebox TV Blog

Correcte framerate per seconde in OBS Studio en andere transcoders en best practices voor een optimale kijkervaring.

Veel online videoproviders houden weinig rekening met makers en gaan de fout in bij het aanbevelen (of zelfs willekeurig verlagen) van framerates aan hun klanten.

Copywriters of AI zeggen misschien dat het antwoord op de juiste framerate is "Het hangt af van de use-case". Echter, als het gaat om streaming, is het essentieel om de volledige framerate van de originele bron strikt te handhaven, zoals bedoeld was, zelfs in het geval van wisselende framerates tijdens een sessie (bijv: FAST, VOD2Live, virtuele kanalen, SSAI, content vervanging, of live insertie), vooral omdat streamingstandaarden het sinds 2010 toestaan

Bijvoorbeeld, voor live streaming, verlaagt Vimeo framerates naar 30 frames per seconde als de bronframerate hoger is dan 30. Deze aanpak kan vreemde artefacten opleveren voor een 50 fps stream omdat 20% van de frames willekeurig worden vernietigd (1 om de 5 frames). Bij gebruik van een 60 fps bron, houdt het slechts één frame op de twee, wat resulteert in een iets minder vloeiende weergave dan de bron. Vereenvoudigd gezegd kunnen we stellen dat de beste framerate voor live streaming de framerate is van je bron.

Sommige streaming servers of online videoproviders verergeren de situatie door decimale framerates zoals 23.976 fps (soms aangeduid als 23.98 fps), 29.97 fps en 59.94 fps niet goed te ondersteunen, wat de meest gebruikelijke framerates zijn in de NTSC wereld.

Correcte framerate per seconde in OBS Studio en andere transcoders en best practices voor een optimale kijkervaring
Hier zijn enkele bronbestanden gebruikt voor het Cars and Roads - Brands TV kanaal. Alle framerates worden bewaard op het virtuele kanaal. Eenzelfde uitgever kan content krijgen van verschillende videoproducenten met verschillende framerate keuzes


In hoeverre beïnvloedt de framerate de waargenomen kwaliteit van de video door kijkers?


Framerate kan een merkbare impact hebben op de videokwaliteit zoals waargenomen door kijkers. Hogere framerates kunnen zorgen voor vloeiendere en natuurlijkere bewegingen, terwijl lagere framerates kunnen leiden tot schokkerige of stotterende bewegingen die afbreuk doen aan de algehele kijkervaring.

Bijvoorbeeld, 60 fps video kan zorgen voor een zeer vloeiende en vloeiende beweging, wat met name belangrijk is voor snelle actiescènes of sportbeelden. Aan de andere kant heeft 24 fps video een meer filmische uitstraling, wat vaak de voorkeur heeft voor films of andere soorten content die bedoeld zijn als creatieve expressie.

Wie gebruikt 23.976 of 24 fps framerates?


23.976 en 24 fps framerates worden veel gebruikt in de film- en videosector.

24 fps is al sinds de begindagen van de cinema een standaard voor filmproductie, en veel filmmakers blijven deze framerate verkiezen vanwege de filmische uitstraling, vooral voor documentaires en muziekvideo's.

23.976 fps is een licht gemodificeerde versie van 24 fps en wordt vaak gebruikt in digitale videoproductie. Het werd geïntroduceerd als een manier om de framerate van film over te brengen naar video, evenals om compatibiliteit te garanderen met het 59.94 Hz verversingssnelheid gebruikt door NTSC televisie-uitzendingen in Noord-Amerika.

Zowel 23.976 als 24 fps worden ook gebruikt voor streaming video op platforms zoals Netflix en Amazon Prime Video, omdat ze een hoogwaardige kijkervaring bieden terwijl ze de bandbreedtevereisten minimaliseren.

Wie gebruikt 60 fps?


60 fps wordt veel gebruikt in de game-industrie en voor sportuitzendingen.

In de game-industrie zijn veel videogames ontworpen om te draaien op 60 fps of hoger om vloeiende en responsieve gameplay te bieden. Deze hoge framerate maakt nauwkeurigere besturing en snellere reacties mogelijk in snelle games, wat met name belangrijk kan zijn voor competitief gamen.

Bij sportuitzendingen wordt 60 fps gebruikt om snelle acties met meer detail en helderheid vast te leggen. Deze hoge framerate kan kijkers helpen duidelijker te zien wat er op het veld of de baan gebeurt en kan zorgen voor een meeslepender kijkervaring.

Naast gaming en sportuitzendingen wordt 60 fps ook gebruikt in sommige videoproductie workflows, vooral voor high-resolution en high-fidelity video content. Hogere framerates zoals 120 fps of 240 fps worden echter ook steeds gebruikelijker in sommige contexten, zoals voor slow-motion beelden of voor het vastleggen van zeer gedetailleerde bewegingen in wetenschappelijke of technische toepassingen.

Heeft het zin om tegenwoordig 25, 30 of 50 fps te gebruiken in plaats van 24 fps en 60fps voor iets anders dan TV-uitzending?


Niet echt. Hoewel 25, 30 en 50 fps geschikt kunnen zijn voor bepaalde toepassingen, worden ze voornamelijk geassocieerd met televisie en videoproductie en worden ze minder vaak gebruikt voor andere soorten content. Over het algemeen worden 24 fps en 60 fps meer gebruikt en bieden ze een betere balans tussen filmische kwaliteit en vloeiende beweging voor film en gaming respectievelijk. Echter, de keuze van de framerate hangt uiteindelijk af van de specifieke behoeften van het project en de voorkeuren van de filmmaker of videoproducent.

Dus uiteindelijk, wat is de goede keuze

?


Er is geen definitief antwoord op deze vraag. De juiste framerate hangt af van vele factoren, waaronder de beoogde kijkervaring, de aard van de content, en de technische beperkingen van de uitrusting of het platform waarop de video zal worden afgespeeld.

Voor filmmakers en videoproducenten is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van het beoogde publiek en het beoogde gebruik van de video. Dit zal helpen bij het maken van de juiste keuze voor de framerate, evenals bij het bepalen van andere technische specificaties voor de productie.

Daarnaast is het essentieel om te begrijpen hoe verschillende framerates de kijkervaring kunnen beïnvloeden en om te experimenteren met verschillende instellingen om de gewenste uitstraling en gevoel voor de video te bereiken.

Meld je nu aan voor een online videoprovider die het originele werk van makers, regisseurs en editors waardeert en respecteert door hun bron framerate in elke situatie te behoudeniReplay.TV Free trial
No subscription
No credit card required
Article written (translated from English) by
Sylvain Corvaisier (LinkedIn)Corvaisier Sylvain Independent Streaming Engineer
Last modified: September 11th, 2023

Blog articles

Share this article

Get your own TV channel on iOS, Android, Roku, Fire TV and Connected TV like this one easily

Unlimited, automated, 24/7 TV Channels from your content at $0.001 per minute

Cars and Roads - Brands (https://ireplay.tv/carsandroads/brands.m3u8)

© iReplay.TV

Powered by Vod2Live.tv
Trusted by

trusted by Arte for low-latency live streaming
trusted by DJing for VOD2Live, very high quality live streaming, Jukebox TV, private podcasts, paygate, iOS, iPadOS apps
trusted by CNRS for 'Antarctica to World' Live Streaming
trusted by Velocix for consulting and ops services
trusted by Thomson Video Networks/Harmonic for OTT/cloud training


A portion of iReplay.TV's revenues, specifically 1%, is being allocated towards funding research and providing assistance for children's cancer treatment at Gustave Roussy Institute
Learn more about Gustave Roussy cancer Institute