What we do Features Showcase Pricing Jukebox TV Blog

Is 30 frames per seconde de optimale frame rate? Ontkrachten van de frame rate mythe.

Als het gaat om videokwaliteit wordt de term "frames per seconde" (FPS) vaak gebruikt, maar wat betekent het eigenlijk? Is 30 frames per seconde de gouden standaard, of is er meer aan de hand? In dit artikel duiken we in de wereld van framerates, waarbij we mythes ontkrachten en licht werpen op de overwegingen bij het kiezen van de juiste framerate voor uw content.

Frames per seconde begrijpen


Frames per seconde verwijst naar het aantal individuele frames, of beelden, dat binnen één seconde van videoweergave wordt getoond. Hoe hoger de framerate, hoe vloeiender de beweging lijkt. Hoewel 30 frames per seconde (FPS) al jaren een gangbare benchmark is, is het essentieel te onthouden dat dit geen one-size-fits-all oplossing is.

Is 30 Frames Per Second de optimale framerate? De Frame Rate Mythe ontkracht


De 30 FPS mythe


Het geloof dat 30 FPS de enige aanvaardbare framerate is voor alle scenario's is een misvatting. Hoewel het voldoende kan zijn voor bepaalde soorten content, kan het in andere tekortschieten. De optimale framerate hangt af van de context van uw video en het beoogde gebruik.

Vloeiende weergave vs. Realisme


Voor vloeiende weergave van alledaagse content zoals vlogs of instructievideo's is 30 FPS vaak voldoende. Echter, wanneer realisme cruciaal is, zoals bij videospellen of actiescènes, kunnen hogere framerates zoals 60 FPS of zelfs 120 FPS een merkbaar verschil maken. Deze hogere framerates verminderen bewegingsonscherpte en bieden een realistischere en meeslepende ervaring.

Factoren die de keuze voor framerate beïnvloeden


Verschillende factoren moeten uw beslissing over de framerate beïnvloeden. Het platform waarop uw content wordt bekeken is cruciaal. Streamingdiensten zoals YouTube en Vimeo ondersteunen hogere framerates, waardoor u vloeiendere video's kunt leveren. Bovendien doet het type camera of apparatuur dat u gebruikt ertoe. Sommige camera's zijn beter geschikt om hogere framerates vast te leggen zonder kwaliteit in te boeten.

Kwaliteit en middelen in evenwicht brengen


Hoewel hogere framerates een verbeterde kwaliteit bieden, vereisen ze ook meer middelen. Het filmen, bewerken en renderen van video's met hogere framerates vereist meer rekenkracht en opslagruimte. Voor projecten met beperkte middelen is het vinden van de juiste balans tussen kwaliteit en praktische overwegingen essentieel.

Behoud van bron framerate: De cruciale overweging voor encoder instellingen


Bij het fijn afstellen van encoder instellingen, zoals die in OBS (Open Broadcaster Software), staat één fundamenteel principe centraal: het behoud van de bron framerate. De bron framerate, die het oorspronkelijke aantal frames per seconde vertegenwoordigt, vormt de basis van videokwaliteit en vloeiendheid. Afwijken van de bron framerate kan leiden tot schokkerige visuele ervaringen, bewegingsanomalieën en een vertrek van het beoogde realisme van de content.

Het aanpassen van encoder instellingen terwijl de bron framerate behouden blijft zorgt ervoor dat uw video zijn oorspronkelijke visuele integriteit behoudt. Of u nu gameplay streamt, een live tutorial uitvoert of een virtueel evenement host, het behoud van de bron framerate fungeert als een bescherming tegen ongewenste vervormingen en inconsistenties. OBS-instellingen, als voorbeeld, moeten worden afgestemd op de native framerate van uw content, of het nu 30 FPS, 60 FPS of daarbuiten is.

Uiteindelijk is het kernprincipe synergie - de harmonie tussen uw bronbeelden en uw gekozen encoder instellingen. Deze eenheid behoudt niet alleen de beoogde visuele kwaliteit van de video, maar verbetert ook de kijkervaring. Door het behoud van de bron framerate te prioriteren bij het aanpassen van encoder instellingen, legt u de basis voor een naadloze, boeiende en visueel boeiende videopresentatie.

Het oordeel


Dus, is 30 FPS de optimale framerate? Het antwoord is een duidelijk "het hangt ervan af". Bij het kiezen van uw framerate, overweeg het doel van de content, uw apparatuur en het kijkplatform van uw publiek. Onthoud dat er geen one-size-fits-all oplossing is. Hoewel 30 FPS in sommige scenario's voldoende kan zijn, kunnen hogere framerates een meer meeslepende ervaring bieden, vooral in dynamische of snelle content.

Conclusie


In de wereld van videocreatie blijft het debat over de framerate voortduren. Hoewel 30 frames per seconde al lang een gangbare norm is, varieert de optimale framerate op basis van de aard en het beoogde gebruik van uw content. Het begrijpen van de nuances van framerates en hun impact op videokwaliteit is cruciaal om de beste kijkervaring voor uw publiek te leveren. Dus, de volgende keer dat u zich afvraagt over de ideale framerate, onthoud dan dat het allemaal draait om context, publiek en het vinden van de juiste balans tussen vloeiendheid en realisme.

Compatibel met elke framerate, inclusief decimalen zoals 29.97 of 59.94. Profiteer ook van video-experts om de beste videokwaliteit voor uw streamingbehoeften te bereikeniReplay.TV Free trial
No subscription
No credit card required
Article written (translated from English) by
Sylvain Corvaisier (LinkedIn)Corvaisier Sylvain Independent Streaming Engineer
Last modified: September 7th, 2023

Blog articles

Share this article

Get your own TV channel on iOS, Android, Roku, Fire TV and Connected TV like this one easily

Unlimited, automated, 24/7 TV Channels from your content at $0.001 per minute

Cars and Roads - Brands (https://ireplay.tv/carsandroads/brands.m3u8)

© iReplay.TV

Powered by Vod2Live.tv
Trusted by

trusted by Arte for low-latency live streaming
trusted by DJing for VOD2Live, very high quality live streaming, Jukebox TV, private podcasts, paygate, iOS, iPadOS apps
trusted by CNRS for 'Antarctica to World' Live Streaming
trusted by Velocix for consulting and ops services
trusted by Thomson Video Networks/Harmonic for OTT/cloud training


A portion of iReplay.TV's revenues, specifically 1%, is being allocated towards funding research and providing assistance for children's cancer treatment at Gustave Roussy Institute
Learn more about Gustave Roussy cancer Institute