What we do Features Showcase Pricing Jukebox TV Blog

Naadloze Interactie Bereiken: Meester worden in Low Latency Streaming met OBS

In de snel evoluerende wereld van online contentcreatie en -betrokkenheid, heeft live streaming zich ontpopt als een krachtig medium om in realtime contact te maken met publiek. Of je nu een gamer, muzikant, tutorial maker of bedrijfseigenaar bent, de mogelijkheid om live content te streamen met minimale vertraging kan de betrokkenheid en interactiviteit van kijkers aanzienlijk verhogen. In dit artikel verkennen we het concept van low latency streaming, duiken we in het belang van low latency protocollen zoals WebRTC, SRT, LL-DASH en LL-HLS, en begeleiden we je door het optimaliseren van OBS (Open Broadcaster Software) voor de ultieme low latency streaming ervaring.

Naadloze Interactie Bereiken: Meester worden in Low Latency Streaming met OBS


Low Latency Streaming Begrijpen


Live streamen zonder vertraging, vaak aangeduid als low latency streaming, draait om het minimaliseren van de vertraging tussen het moment waarop content wordt vastgelegd en wanneer het aan de kijker wordt gepresenteerd. Deze realtime verbinding verhoogt de betrokkenheid, waardoor makers kunnen interageren met hun publiek alsof ze allemaal in dezelfde kamer waren. Dit is cruciaal voor scenario's zoals gaming, waar beslissingen van een fractie van een seconde een verschil kunnen maken, of interactieve workshops waar directe feedback van belang is.

De Kracht van Low Latency Protocollen


Low latency protocollen vormen de ruggengraat van naadloze live streaming ervaringen. Deze gespecialiseerde communicatiemethoden geven prioriteit aan realtime gegevensoverdracht, zodat de kloof tussen contentcreatie en -consumptie minimaal is. Hier zijn enkele belangrijke low latency protocollen:
 1. WebRTC (Web Real-Time Communication): Oorspronkelijk ontwikkeld voor webbrowsers, biedt WebRTC ultralage latency voor realtime video- en audiostreaming. De peer-to-peer architectuur maakt directe communicatie tussen apparaten mogelijk, waardoor de noodzaak van tussenpersonen wordt verminderd en latency wordt geminimaliseerd.
 2. SRT (Secure Reliable Transport): SRT is een open-source protocol ontworpen om veilige, hoogwaardige videostreams te leveren over onvoorspelbare netwerken. Door dynamisch aan te passen aan variërende netwerkomstandigheden, zorgt SRT voor minimale latency en optimale videokwaliteit.
 3. LL-DASH (Low Latency-DASH): LL-DASH is een aanpassing van de Dynamic Adaptive Streaming over HTTP (DASH) standaard. Het richt zich op het verminderen van latency door content in kleinere fragmenten te segmenteren en korte segmentduren te gebruiken, wat resulteert in een snellere overdracht en presentatie.
 4. LL-HLS (Low Latency HTTP Live Streaming): LL-HLS is een geoptimaliseerde versie van HTTP Live Streaming (HLS), een veelgebruikt protocol voor het streamen van videocontent. LL-HLS vermindert latency door kortere segmenten te gebruiken en realtime afspeellijstupdates mogelijk te maken.

OBS: Jouw Poort naar Low Latency Streaming


Open Broadcaster Software (OBS) is een veelgebruikte tool voor live streaming en het opnemen van content. Met zijn uitgebreide functies stelt OBS makers in staat hun streaming-opstellingen te verfijnen om de laagst mogelijke latency te bereiken. Door gebruik te maken van de lage latency-modus van OBS, kun je je streamingconfiguratie optimaliseren voor interactieve scenario's.

OBS Lage Latency Modus Activeren


 1. Instellingen Toegang: Open OBS en navigeer naar het "Instellingen" menu.
 2. Uitvoer Tabblad: Binnen het Instellingen menu, selecteer je het "Uitvoer" tabblad.
 3. Encoder: Onder het "Streaming" gedeelte, kies een hardware-gebaseerde encoder zoals NVIDIA NVENC of AMD AMF voor snellere verwerking.
 4. Lage Latency Modus: Scroll naar beneden om het "Geavanceerd" gedeelte te vinden. Hier zie je de "Lage Latency Modus" optie. Kies "Ultra" om latency te minimaliseren, maar houd er rekening mee dat dit de videokwaliteit licht kan beïnvloeden.
 5. Instellingen Toepassen: Klik op "Toepassen" en daarna op "OK" om je wijzigingen op te slaan.

OBS Latency Instellingen Verfijnen


Naast de lage latency modus kunnen verschillende andere instellingen worden aangepast om te optimaliseren voor interactie en lage latency:
 • Bitrate: Kies voor een lagere bitrate om de gegevensoverdrachtstijd te verkorten, en balanceer dit met acceptabele videokwaliteit.
 • Resolutie en FPS: Kies een resolutie en framerate die je hardware soepel kan verwerken om coderingsvertragingen te minimaliseren.
 • Hardware Versnelling: Schakel hardwareversnelling in bij de "Geavanceerde" instellingen voor snellere videoverwerking.

Voordelen van OBS Lage Latency Modus


 • Verbeterde Interactie: Met de OBS lage latency modus zal je publiek minimale vertraging ervaren in je interacties, wat een realtime verbinding bevordert.
 • Betrokkenheid: Gamers kunnen snel reageren op in-game gebeurtenissen, muzikanten kunnen direct reageren op verzoeken en workshop hosts kunnen onmiddellijk antwoorden geven op vragen van deelnemers.
 • Naadloze Samenwerking: Low latency streaming is ideaal voor gezamenlijke projecten, wat naadloze communicatie tussen externe deelnemers mogelijk maakt.


chakel een video-expert (zoals de auteur van dit blogartikel) en professionele diensten in voor uw behoeften aan streaming met lage vertragingiReplay.TV Free trial
No subscription
No credit card required
Article written (translated from English) by
Sylvain Corvaisier (LinkedIn)Corvaisier Sylvain Independent Streaming Engineer
Last modified: September 14th, 2023

Blog articles

Share this article

Get your own TV channel on iOS, Android, Roku, Fire TV and Connected TV like this one easily

Unlimited, automated, 24/7 TV Channels from your content at $0.001 per minute

Cars and Roads - Brands (https://ireplay.tv/carsandroads/brands.m3u8)

© iReplay.TV

Powered by Vod2Live.tv
Trusted by

trusted by Arte for low-latency live streaming
trusted by DJing for VOD2Live, very high quality live streaming, Jukebox TV, private podcasts, paygate, iOS, iPadOS apps
trusted by CNRS for 'Antarctica to World' Live Streaming
trusted by Velocix for consulting and ops services
trusted by Thomson Video Networks/Harmonic for OTT/cloud training


A portion of iReplay.TV's revenues, specifically 1%, is being allocated towards funding research and providing assistance for children's cancer treatment at Gustave Roussy Institute
Learn more about Gustave Roussy cancer Institute