What we do Features Showcase Pricing Jukebox TV Blog

Het Noodzakelijke van Streaming Servers voor VOD Heroverwegen: Contentlevering Zonder CDNs Heruitvinden

Het rijk van online mediaconsumptie heeft een aardverschuiving meegemaakt richting streamingdiensten, waarbij video-on-demand (VOD) een integraal onderdeel is geworden van ons dagelijks leven. Naarmate de technologie blijft evolueren, rijzen er vragen over de noodzaak van een speciale streamingserver voor het leveren van hoogwaardige inhoud. In tegenstelling tot de heersende opvatting, vooral in het geval van HTTP-streaming en VOD, is het gebruik van een speciaal content delivery network (CDN) niet altijd verplicht.

CDN-marketing benadrukt vaak de adoptie van geavanceerde technologieën om premium prijzen te rechtvaardigen. Echter, achter de schermen is het niet ongewoon om verouderde technologieën te vinden, gekoppeld aan een opvallende afwezigheid van gepersonaliseerde functies die de laatste jaren aan belang hebben gewonnen.

De aantrekkingskracht van HTTP-streaming


HTTP-streaming, ook bekend als adaptieve streaming, is een techniek die de levering van multimedia-inhoud mogelijk maakt via conventionele HTTP-verbindingen. Deze methode heeft aanzienlijke populariteit verworven vanwege de compatibiliteit met bestaande webinfrastructuur, waardoor het geschikt is voor verschillende platformen, apparaten en netwerkomstandigheden. Prominente HTTP-streamingprotocollen zijn HLS (HTTP Live Streaming) en DASH (Dynamic Adaptive Streaming over HTTP), die dynamisch de videokwaliteit aanpassen op basis van de netwerkcapaciteiten van de kijker.

De rol van CDNs heroverwegen


Hoewel CDNs al lang worden beschouwd als onmisbaar voor robuuste contentlevering, kan het belang van een speciaal CDN voor HTTP-videostreaming, vooral voor VOD, overdreven zijn. Laten we dit idee verkennen:

VOD en HTTP-streaming: Video-on-demand-levering, gekoppeld aan HTTP-streaming, volgt van nature een gesegmenteerde aanpak. Inhoud wordt verdeeld in kleinere segmenten, die individueel kunnen worden opgehaald door kijkers. Deze segmentatie sluit aan bij de fundamenten van CDNs, aangezien zij gespecialiseerd zijn in het efficiënt distribueren van inhoud in kleinere, beheersbare delen.

HTTP-caching: CDNs fungeren in de context van VOD voornamelijk als HTTP-cacheservers. Ze slaan veelgevraagde inhoudssegmenten op, waardoor de belasting op de oorspronkelijke server effectief wordt verminderd. Echter, bij het omgaan met VOD-inhoud, die vaak niet zo tijdgevoelig is als live streaming, neemt de noodzaak van onmiddellijke toegang tot inhoud af.

Caching-vertraging: Hoewel CDNs kunnen pronken met een netwerk van geografisch verspreide edge-servers, kan latency nog steeds een probleem zijn, met name voor minder populaire inhoud. Toegang tot gecachte inhoud van een nabijgelegen edge-server kan nog steeds resulteren in extra latency in vergelijking met het rechtstreeks ophalen van inhoud van de oorspronkelijke server.

Eenvoud en eigendom: Kiezen voor directe levering vanaf de oorspronkelijke server kan een eenvoudiger model voor inhoudsdistributie bieden. Het stelt contentproviders in staat om volledige controle te behouden over hun contentlevering zonder afhankelijk te zijn van externe CDNs.

Kostenoverwegingen: Het gebruik van een CDN brengt kosten met zich mee die verband houden met gegevensoverdracht en opslag. Voor bepaalde scenario's, vooral bij minder frequente toegang tot inhoud, kunnen de financiële voordelen van het omzeilen van CDNs opmerkelijk zijn.

Rethinking the Necessity of Streaming Servers for VOD: Reimagining Content Delivery Without CDNs
'manifest.m3u8' van een 'premium' CDN voor een 'premium' online videoplatform in 2023: Legacy HLS (TS), 2015/einde-ondersteuning packager, verkeerd beheer van keyframes, geen failover, statische manifest, geen bufferingcontrole, geen streambeveiliging


In sommige gevallen kan het wijdverbreide gebruik van CDNs daadwerkelijk bepaalde nadelen met zich meebrengen, vooral als het gaat om het tegemoetkomen aan de groeiende behoefte aan gebruikerspersonalisatie en dynamische inhoudsmanipulatie. Hoewel CDNs effectief zijn gebleken bij het leveren van inhoud, ontbreekt het hen vaak aan de inherente flexibiliteit die nodig is voor real-time "manifestmanipulatie," een cruciaal aspect voor het aanpassen van inhoud aan individuele kijkervoorkeuren. Traditionele CDNs bieden personalisatie meestal tegen een premium prijs via functies zoals 'Edge Compute,' wat de totale kosten aanzienlijk kan verhogen. Bovendien hebben veel CDNs mogelijk niet een diepgaand inzicht in complexe streamingdetails zoals keyframes en bufferbeheer, wat kan leiden tot suboptimale leveringservaringen. Verder blijven sommige CDNs verouderde HTTP-streaming gebruiken, end-of-support Unified Streaming Platform packagers, wat hun vermogen kan beperken om gelijke tred te houden met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van streamingtechnologie. Deze beperkingen benadrukken het belang van het overwegen van alternatieve strategieën die een meer alomvattende inhoudsaanpassing mogelijk maken zonder concessies te doen aan kosten en prestaties.

Geen CDN, Moderne HLS, beste en meest actuele HLS-packager, juist beheer van keyframes, HLS-failover, per-kijker dynamische manifestmanipulatie, bufferingcontrole, streambeveiliging met unieke token
Geen CDN, Moderne HLS (fMP4), beste en meest actuele HLS-packager, juist beheer van keyframes, HLS-failover, per-kijker dynamische manifestmanipulatie, bufferingcontrole, streambeveiliging met unieke token


Conclusie


Samenvattend, de veronderstelde onmisbaarheid van een speciaal CDN voor HTTP-videostreaming, vooral in het rijk van VOD, verdient nadere beschouwing. De opkomst van HTTP-streaming heeft contentlevering gerevolutioneerd door efficiënte, gesegmenteerde distributie mogelijk te maken. Hoewel CDNs waardevolle caching-mogelijkheden bieden, kan hun noodzaak voor VOD-scenario's opnieuw worden bekeken. Contentproviders moeten de voordelen afwegen van een eenvoudiger, meer gecontroleerd leveringsproces tegen de voordelen van het gebruik van CDNs, rekening houdend met aspecten zoals latency, kosten en eigendom. Door een genuanceerde benadering te kiezen voor contentlevering, kunnen providers hun strategieën beter afstemmen op de eisen van hun publiek en het type inhoud.

Get your own TV channel on iOS, Android, Roku, Fire TV and Connected TV like this one easily

Unlimited, automated, 24/7 TV Channels from your content at $0.001 per minute

Cars and Roads - Brands (https://ireplay.tv/carsandroads/brands.m3u8)

© iReplay.TV

Powered by Vod2Live.tv
Trusted by

trusted by Arte for low-latency live streaming
trusted by DJing for VOD2Live, very high quality live streaming, Jukebox TV, private podcasts, paygate, iOS, iPadOS apps
trusted by CNRS for 'Antarctica to World' Live Streaming
trusted by Velocix for consulting and ops services
trusted by Thomson Video Networks/Harmonic for OTT/cloud training


A portion of iReplay.TV's revenues, specifically 1%, is being allocated towards funding research and providing assistance for children's cancer treatment at Gustave Roussy Institute
Learn more about Gustave Roussy cancer Institute