What we do Features Showcase Pricing Jukebox TV Blog

IBC 2023 Amsterdam: Zal de Cloud nog steeds het middelpunt zijn?

De countdown naar de IBC-broadcastbeurs, gepland van 15 tot 18 september 2023, is begonnen, en het technologische landschap blijft zich in een opwindend tempo ontwikkelen. Een van de meest significante vragen die dit jaar boven dit evenement hangt, is of de cloud zijn dominante positie in de uitzendindustrie zal behouden. In recente tijden is de cloud geprezen als de ultieme oplossing voor talloze uitdagingen waar mediabedrijven voor staan. Echter, recente ontwikkelingen in de branche, zoals de aankondiging van het afscheid van Azure Media Services en een dip in de groei van AWS, hebben wenkbrauwen doen fronsen en hebben een heroverweging van de beloftes van de cloud aangemoedigd.

IBC 2023 Amsterdam: Neemt de Cloud nog steeds het centrale podium in?
Amsterdam door Marko Zirdum


De Beloftes van de Cloud en de Realiteitscheck


Vanaf het begin beloofde de cloud ongeëvenaarde voordelen voor de uitzendsector. Flexibiliteit, kostenverlaging en het potentieel om technische schulden te elimineren waren enkele van de belangrijkste verkoopargumenten. Maar naarmate we verder de cloudperiode ingaan, wordt duidelijk dat deze beloftes niet altijd zo eenvoudig te realiseren zijn als aanvankelijk gedacht.

Flexibiliteit: Een Tweesnijdend Zwaard


Flexibiliteit was een belangrijke drijvende kracht achter de adoptie van cloudservices in de uitzendbranche. Het idee van schaalbaarheid en de mogelijkheid om resources dynamisch aan te passen, sloot goed aan bij de onvoorspelbare eisen van de mediabranche. Echter, de toenemende afhankelijkheid van cloudaanbieders heeft geleid tot zorgen over leveranciersgebondenheid. Zoals te zien is bij het afscheid van Azure Media Services, kunnen platforms en diensten worden stopgezet of gewijzigd, waardoor bedrijven haastig moeten aanpassen of hun workflows moeten migreren. De flexibiliteit die ooit een zegen was, kan een vloek worden wanneer deze is verbonden met het lot van één enkele aanbieder.

Kostenverlaging: Een Complex Vraagstuk


Het vooruitzicht van kostenverlaging door het pay-as-you-go-model van de cloud was een overtuigende factor voor veel mediabedrijven. Echter, de realiteit is genuanceerder. Hoewel cloudservices aanvankelijk credits en kostenbesparingen kunnen bieden, bevinden veel organisaties zich op de lange termijn in de positie waarin ze meer betalen. Het inhuren van cloudexperts en het gebruik van te dure serverless resources kunnen snel eventuele initiële besparingen tenietdoen. De kleine lettertjes van cloudprijzen, in combinatie met onvoorziene resourceconsumptie, kunnen bedrijven overvallen en leiden tot onverwachte kosten.

Technische Schulden: Transformatie of Overdracht?


De aantrekkingskracht van het afwerpen van technische schulden door het herontwerpen van applicaties voor de cloud was aantrekkelijk. Veel organisaties geloofden dat ze op weg waren naar gestroomlijnde, moderne systemen. Toch is het resultaat vaak heel anders geweest. Hoewel cloudmigratie bepaalde technische schulden kan verminderen, kan het ook nieuwe afhankelijkheden creëren. Organisaties kunnen zich ingesloten voelen in het ecosysteem van een specifieke cloudaanbieder, waardoor het moeilijk wordt om van leverancier te veranderen of terug te keren naar on-premises oplossingen indien nodig.

De Weg Vooruit: Een Gebalanceerde Aanpak


Terwijl we navigeren door de complexiteit van het cloudlandschap, is het cruciaal om een gebalanceerde aanpak te hanteren die de voordelen afweegt tegen de mogelijke valkuilen. Hoewel de cloud onmiskenbare voordelen biedt, kan een blinde omhelzing van haar beloftes leiden tot onverwachte uitdagingen. Organisaties moeten waakzaam blijven en rekening houden met de langetermijngevolgen van leveranciersafhankelijkheid, kostenstructuren en technische verplichtingen.

Navigeren Weg van de Cloud: Een Verschuiving naar Onafhankelijkheid voor Basecamp


In het steeds veranderende landschap van technologie heeft het concept van cloud computing jarenlang een dominante positie ingenomen. Basecamp, een prominente naam in de branche, had meer dan een decennium lang stevig één voet in de cloud geplant, met zijn nieuwste onderneming, HEY, die uitsluitend in dit digitale domein opereert. Echter, hun recente aankondiging om de cloud te verlaten heeft discussies op gang gebracht over de daadwerkelijke waarde die het biedt, met name voor middelgrote bedrijven met gestage groei.

In hun ervaring bleek de cloud het meest gunstig aan beide uiteinden van het spectrum. Het eerste uiteinde omvatte toepassingen die eenvoudig waren en weinig verkeer trokken, waardoor startups volledig beheerde services konden benutten zonder de last van complexe operaties. Het tweede uiteinde had betrekking op situaties waarin de vraag onvoorspelbaar was en wilde schommelingen kon ervaren. De elasticiteit van de cloud was duidelijk merkbaar toen HEY in enkele weken 300.000 gebruikers verwierf in plaats van de verwachte zes maanden.

Ondanks deze sterke punten is Basecamps beslissing om zich los te maken van de cloud geworteld in het besef van de beperkingen ervan. De kostenbesparingen die beloofd werden door verminderde complexiteit, kwamen niet zoals verwacht tot stand. Bovendien bevonden ze zich in de positie waarin ze aanzienlijk meer betaalden voor capaciteiten die ze zelden nodig hadden. Naarmate ze hun uitgaven evalueerden, werd duidelijk dat de beloftes van de cloud niet overeenstemden met hun realiteit.

Een belangrijke drijvende factor achter deze beslissing was het begrip van eigendom. Door te vertrouwen op cloudaanbieders droegen bedrijven hun operaties over aan externe entiteiten, vaak conglomeraten. Daarmee gaven ze onbedoeld de controle over hun online infrastructuur uit handen. Deze verschuiving naar centralisatie staat haaks op de oorspronkelijke geest van decentralisatie van het internet, waarin de macht en het eigendom werden verdeeld over een diverse reeks entiteiten.

Terwijl Basecamp het initiatief neemt om koers te zetten naar kosteneffectievere, gedecentraliseerde mogelijkheden, benadrukken ze de haalbaarheid van zelfbeheerde opstellingen. Ze geloven dat de vooruitgang in gereedschap die de cloud mogelijk heeft gemaakt, kan worden ingezet om de infrastructuur zelfstandig te beheren. In plaats van alleen verleid te worden door de aantrekkingskracht van de cloud, worden organisaties aangemoedigd om de voordelen van het draaien van hun eigen servers te heroverwegen, met het besef dat deze weg meer haalbaar kan zijn dan ze wellicht dachten.

In het grote geheel genomen, markeert het vertrek van Basecamp uit de cloud een verschuiving naar autonomie, zelfredzaamheid en een terugkeer naar de fundamentale principes van het internet. Het is een herinnering dat het technologische landschap voortdurend verandert en dat organisaties voortdurend moeten beoordelen of hun gekozen strategieën in lijn zijn met hun evoluerende behoeften en waarden.

Cloudkosten kunnen gemakkelijk oplopen


Conclusie


De reis van Basecamp benadrukt het belang van het afstemmen van technologiekeuzes op organisatiedoelen. Hun vertrek uit de cloud weerspiegelt het dilemma "bouwen of kopen". Met IBC 2023 Amsterdam in het verschiet, benadrukken recente brancheontwikkelingen de complexiteit van de cloud. Te midden van beloftes van flexibiliteit en kostenverlaging kan de realiteit anders zijn. Net zoals Basecamp reflecteert over eigendom, moeten mediabedrijven cloudvoordelen afwegen tegen praktische realiteiten. Recente gebeurtenissen, waaronder het pensioen van Azure Media Services en de groeitrajectorie van AWS, stellen de heerschappij van de cloud als ultieme oplossing ter discussie. Door grondige evaluaties uit te voeren, kunnen mediabedrijven deze onzekerheden navigeren en weloverwogen beslissingen nemen die hen succesvol leiden naar cloudoplossingen die daadwerkelijk passen.

Optimaliseer het gebruik van uw cloudleverancier voor maximaal voordeel tijdens piekvragen, terwijl u uw aandacht richt op uw kernservices voor alle andere vereisteniReplay.TV Free trial
No subscription
No credit card required
Article written (translated from English) by
Sylvain Corvaisier (LinkedIn)Corvaisier Sylvain Independent Streaming Engineer
Last modified: August 23rd, 2023

Blog articles

Share this article

Get your own TV channel on iOS, Android, Roku, Fire TV and Connected TV like this one easily

Unlimited, automated, 24/7 TV Channels from your content at $0.001 per minute

Cars and Roads - Brands (https://ireplay.tv/carsandroads/brands.m3u8)

© iReplay.TV

Powered by Vod2Live.tv
Trusted by

trusted by Arte for low-latency live streaming
trusted by DJing for VOD2Live, very high quality live streaming, Jukebox TV, private podcasts, paygate, iOS, iPadOS apps
trusted by CNRS for 'Antarctica to World' Live Streaming
trusted by Velocix for consulting and ops services
trusted by Thomson Video Networks/Harmonic for OTT/cloud training


A portion of iReplay.TV's revenues, specifically 1%, is being allocated towards funding research and providing assistance for children's cancer treatment at Gustave Roussy Institute
Learn more about Gustave Roussy cancer Institute