What we do Features Showcase Pricing Jukebox TV Blog

Azure Media Services pensioen: waarom dit nu het juiste moment is om alternatieven buiten GAFAM te overwegen

Wanneer zal Azure Media Services worden stopgezet?


Op 30 juni 2024.

tl;dr Analyse over het stopzetten van Microsoft Azure Media Services


Microsoft Azure Media Services heeft moeite gehad om concurrerend te blijven en spiegelt in feite de prijsstelling van AWS Elemental-services, maar met een beperktere set functies. Dit gebrek aan differentiatie wordt verder versterkt doordat alle videoservices afhankelijk zijn van dezelfde cloudmediaservices, waardoor het vrijwel onmogelijk is om unieke waardeproposities te bieden. De CDN-rekenmachine voor streaming laat duidelijk zien dat AWS consequent als een dure oplossing voor media wordt beschouwd, wat de winstgevendheid van klanten beperkt en het vermogen om concurrerende diensten te leveren vergelijkbaar met Amazon Prime hindert. Opmerkelijk is dat zelfs Amazon Prime Video zelf is overgestapt van microservices naar een monolithische aanpak, waarbij de kosten met 90% zijn verlaagd.

Zoals aanbevolen door Jeff Bezos-eigenaar Washington Post wanneer er AWS-storingen zijn: zet niet al je eieren in één mand


Twee jaar geleden investeerde Microsoft in Ericsson Mediakind met als doel haar klanten over te zetten naar een op de cloud gebaseerde (Azure) aanpak. De huidige ontslagen bij Mediakind, waarbij voormalige collega's van de auteur van dit artikel betrokken zijn, roepen echter zorgen op over de stabiliteit en levensvatbaarheid van deze migratiestrategie. De samenhang van de algehele strategie van Microsoft is altijd al twijfelachtig geweest, en de voorgestelde migratie naar Mediakind wekt weinig vertrouwen.

In dit landschap waar differentiatie vrijwel onmogelijk is vanwege de gedeelde cloudmediaservices, is het cruciaal voor bedrijven die vertrouwen op Microsoft Azure om alternatieve strategieën te onderzoeken. We raden ten zeerste af om dezelfde aanpak te dupliceren met AWS, aangezien zelfs Amazon deze weg niet bewandelt voor zijn eigen videoservices. Het is nu een gunstig moment om alternatieve strategieën te overwegen die grotere winstmarges bieden en in-house controle mogelijk maken. Voor meer inzichten kunt u hier meer leren over een dergelijke strategie hier, waarbij het schalen van videoservices wordt onderzocht terwijl de kosten met 90% worden verlaagd."

Azure Media Services pensionering: waarom dit nu het goede moment is om alternatieven voor niet-GAFAM te overwegen


Waarom wordt Azure Media Services stopgezet?


Het stopzetten van Azure Media Services is een strategische beslissing van Microsoft om zich te richten op gebieden van langetermijncompetitiviteit en seculaire groei voor het bedrijf. Microsoft streeft ernaar de beschikbaarheid van mediaservicesoplossingen vanuit haar partnerecosysteem te versnellen, waaronder geïntegreerde solution providers en systeemintegratoren. Op deze manier hebben Azure-gebruikers toegang tot een gevarieerd aanbod van hoogwaardige mediaservicesoplossingen.

Wordt Azure Video Indexer ook stopgezet?


Nee, Azure Video Indexer maakt geen deel uit van het stopzetten van Media Services. Hoewel Video Indexer momenteel afhankelijk is van een Media Services-account als onderdeel van zijn workflow, wordt deze afhankelijkheid geëlimineerd vóór de stopzetting van Media Services op 30 juni 2024. Raadpleeg voor meer informatie over de impact van de stopzetting van Media Services op Video Indexer.

Moet ik nog steeds migreren van Media Services v2 API's naar V3 API's?


Nee, er is geen noodzaak meer om over te stappen van Media Services V2 API's naar V3 API's. Microsoft zal verdere communicatie sturen naar alle klanten die nog steeds V2 API's gebruiken om ervoor te zorgen dat ze op de hoogte zijn van deze wijziging. Zowel V2 als V3 API's worden tegelijkertijd stopgezet op 30 juni 2024.

Wat gebeurt er met klantgegevens na de stopzettingsdatum?


Er zijn twee soorten gegevens die zijn opgeslagen in Azure voor Media Services: klantenvideo's en bijbehorende bestanden (zoals .ism, .ismc en .mp4-bestanden) die een Media Services-activum vormen, en Media Services-accountgegevens. Klantenvideo's en bijbehorende bestanden blijven onaangetast door de stopzetting van Media Services, aangezien ze zijn opgeslagen in het Azure Storage-account van de klant. Alle accountgegevens, inclusief streaming-eindpunten, live-evenementen en activummetadata, worden echter verwijderd als onderdeel van het stopzettingsproces.

Welke migratie-opties zijn beschikbaar voor bestaande Media Services-content?


Zowel MediaKind als Harmonic zullen dynamische verpakking van bestaande Azure Media Services (AMS) content aanbieden zonder dat de content in de meeste gevallen hoeft te worden verplaatst of opnieuw verwerkt. Als alternatief zal Microsoft een open-source tool uitbrengen waarmee u Media Services-assets kunt converteren naar CMAF-indeling met HLS- en DASH-manifesten, waardoor content rechtstreeks vanuit Azure Storage kan worden gestreamd. Details over deze tool worden verstrekt in de Media Services retirement guide wanneer deze beschikbaar komt.

Wordt Azure Media Player ook stopgezet?


Ja, Azure Media Player wordt stopgezet op 30 juni 2024. In de Media Services retirement guide worden alternatieve videospelers aangeboden door partners die klanten kunnen gebruiken.

Zullen partners oplossingen beschikbaar zijn in dezelfde Azure-regio's als Media Services?


Partnersoplossingen zullen beschikbaar zijn in een beperktere set regio's in vergelijking met Media Services. Harmonic en MediaKind, de geselecteerde partners, zijn van plan dekking te bieden in Noord-Amerika, Europa, Azië-Pacific, Zuid-Amerika, Australië en India. Hoewel volledige beschikbaarheid in deze regio's mogelijk niet wordt bereikt vóór 30 juni 2023, worden er inspanningen geleverd om de dekking in deze gebieden uit te breiden.

Ontdek een krachtig alternatief voor Azure Media Services en ontgrendel een nieuwe wereld van op maat gemaakte medias oplossingen die aansluiten bij uw behoefteniReplay.TV Free trial
No subscription
No credit card required
Article written (translated from English) by
Sylvain Corvaisier (LinkedIn)Corvaisier Sylvain Independent Streaming Engineer
Last modified: July 1st, 2023

Blog articles

Share this article

Get your own TV channel on iOS, Android, Roku, Fire TV and Connected TV like this one easily

Unlimited, automated, 24/7 TV Channels from your content at $0.001 per minute

Cars and Roads - Brands (https://ireplay.tv/carsandroads/brands.m3u8)

© iReplay.TV

Powered by Vod2Live.tv
Trusted by

trusted by Arte for low-latency live streaming
trusted by DJing for VOD2Live, very high quality live streaming, Jukebox TV, private podcasts, paygate, iOS, iPadOS apps
trusted by CNRS for 'Antarctica to World' Live Streaming
trusted by Velocix for consulting and ops services
trusted by Thomson Video Networks/Harmonic for OTT/cloud training


A portion of iReplay.TV's revenues, specifically 1%, is being allocated towards funding research and providing assistance for children's cancer treatment at Gustave Roussy Institute
Learn more about Gustave Roussy cancer Institute