What we do Features Showcase Pricing Jukebox TV Blog

Wat is een playout-systeem in video-uitzending of streaming?

Een playout-systeem, ook bekend als een videoserver of uitzendautomatiseringssysteem, is een essentieel onderdeel van video-uitzending en streaming workflows. Het beheert de opslag, het ophalen en afspelen van video-inhoud voor live en vooraf opgenomen televisiekanalen, internetstreaming of andere mediaplatforms. Playout-systemen zorgen ervoor dat video-inhoud wordt afgespeeld volgens een vooraf bepaald schema en met de gewenste branding, graphics en andere elementen.
Wat is een playout-systeem in video-uitzending of streaming

Onderdelen van Playout-Systemen


Een typisch playout-systeem bestaat uit verschillende componenten die samenwerken om het uitzenden of streamen te vergemakkelijken:
  • Media Asset Management (MAM): MAM is een softwareoplossing die de opslag, het ophalen en de metadata van digitale mediabestanden organiseert en beheert. Het vereenvoudigt het zoeken, toegang krijgen tot en beheren van video-inhoud binnen het playout-systeem.
  • Video Server: Een videoserver slaat video-bestanden op en speelt ze af in een specifiek formaat en resolutie, waarbij een naadloze weergave en nauwkeurige timing van de inhoud wordt gegarandeerd.
  • Uitzendautomatisering: Uitzendautomatisering is verantwoordelijk voor het plannen en uitvoeren van afspeellijsten en het regelen van het algehele playout-proces.
  • Kanaal Branding: Dit onderdeel voegt logo's, graphics, tekst overlays en andere visuele elementen toe aan de video-inhoud om een consistente merkidentiteit te behouden gedurende de uitzending.
  • Video Monitoring en Kwaliteitscontrole: Playout-systemen kunnen tools bevatten voor het monitoren en garanderen van de kwaliteit van de video-inhoud, waaronder het controleren van signaalintegriteit, videoresolutie en geluidsniveaus.

Playout-Systemen in Live Streaming


In de context van live streaming stellen playout-systemen contentmakers en omroepen in staat om live video-inhoud te plannen en uit te zenden naar verschillende online platforms. Dit omvat het coderen van de live videofeed, het streamen ervan naar het gewenste platform en het beheren van de benodigde graphics, overlays en branding-elementen. Playout-systemen voor live streaming kunnen ook adaptieve bitrate streaming-mogelijkheden bevatten om een optimale afspeelkwaliteit te garanderen voor kijkers met verschillende internetsnelheden.

Playout-Systemen in Video on Demand (VOD)


Voor video on demand (VOD) diensten zijn playout-systemen verantwoordelijk voor het beheren en leveren van vooraf opgenomen video-inhoud aan kijkers op aanvraag. Dit omvat het transcoderen van de videobestanden naar meerdere formaten en resoluties, waarbij compatibiliteit met verschillende apparaten en platforms wordt gegarandeerd en metadata wordt beheerd voor zoek- en aanbevelingsfuncties.

Voordelen van Playout-Systemen


Playout-systemen bieden tal van voordelen voor video-uitzending en streaming, waaronder:
  • Efficiëntie: Door het playout-proces te automatiseren, kunnen omroepen tijd en middelen besparen en hun contentleveringsworkflows stroomlijnen.
  • Opschaalbaarheid: Playout-systemen kunnen worden opgeschaald om te voldoen aan wisselende kanaallijsten, publieksgroottes en inhoudsbibliotheken, waardoor ze geschikt zijn voor organisaties van elke omvang.
  • Consistentie: Kanaalbranding en uitzendgraphics kunnen eenvoudig worden beheerd en bijgewerkt op meerdere kanalen en platforms, wat zorgt voor een consistente merkidentiteit.
  • Flexibiliteit: Playout-systemen kunnen worden aangepast om verschillende soorten content te verwerken, zoals live-evenementen, vooraf opgenomen shows en VOD-diensten, wat flexibiliteit biedt voor omroepen en contentmakers.
  • Kwaliteitscontrole: Ingebouwde video-monitoring en kwaliteitscontrolemogelijkheden zorgen ervoor dat de uitgezonden of gestreamde inhoud voldoet aan de gewenste technische en esthetische normen.

Playout-Systemen in Gratis Ad Ondersteunde TV (FAST) Kanalen


Playout-systemen zijn een sleutelonderdeel in de werking van Gratis Ad Ondersteunde TV (FAST) kanalen. Deze kanalen, doorgaans aangeboden via digitale platforms, bieden kijkers een breed scala aan inhoud zonder kosten, waarbij ze geld verdienen door het opnemen van advertenties. De playout-systemen voor FAST-kanalen organiseren en leveren een continue stroom van video-inhoud afgewisseld met advertenties volgens een vast schema, vergelijkbaar met traditionele lineaire TV. Echter, het proces gaat vaak gepaard met extra complexiteit vanwege de noodzaak om dynamische ad-insertion (DAI) technologieën te integreren voor gerichte reclame.

Werkelijke horizontale weergave voor Auto's en Wegen - Merken TV Kanaal


Bekijk hieronder een voorbeeld van ons touch-geoptimaliseerd playout-systeem, voor het TV-kanaal onderaan deze pagina. Je kunt knijpen (of scrollen) om in te zoomen, klikken/aanraken om te schuiven.

Krijg gratis je eigen cloud playout-systeem om je VOD2Live, virtuele kanalen of FAST kanalen te beheren.iReplay.TV Free trial
No subscription
No credit card required
Article written (translated from English) by
Sylvain Corvaisier (LinkedIn)Corvaisier Sylvain Independent Streaming Engineer
Last modified: August 1st, 2023

Blog articles

Share this article

Get your own TV channel on iOS, Android, Roku, Fire TV and Connected TV like this one easily

Unlimited, automated, 24/7 TV Channels from your content at $0.001 per minute

Cars and Roads - Brands (https://ireplay.tv/carsandroads/brands.m3u8)

© iReplay.TV

Powered by Vod2Live.tv
Trusted by

trusted by Arte for low-latency live streaming
trusted by DJing for VOD2Live, very high quality live streaming, Jukebox TV, private podcasts, paygate, iOS, iPadOS apps
trusted by CNRS for 'Antarctica to World' Live Streaming
trusted by Velocix for consulting and ops services
trusted by Thomson Video Networks/Harmonic for OTT/cloud training


A portion of iReplay.TV's revenues, specifically 1%, is being allocated towards funding research and providing assistance for children's cancer treatment at Gustave Roussy Institute
Learn more about Gustave Roussy cancer Institute